Is uw huis inbraakproof?

Antitrekslot
Het beveiligen van woningen lijkt misschien heel makkelijk, maar is dat zeker niet. Integendeel zelfs! Hoewel het aantal woninginbraken in de afgelopen jaren lichtjes gedaald is, nam het geweld wat inbrekers bij een inbraak gebruiken juist sterk toe. Inbrekers gebruiken niet alleen meer geweld om een deur of raam open te breken, ook doen zij er alles aan om bewoners ervan te weerhouden de hulp van anderen in te schakelen. Denkt u zich eens in welke gevaarlijke situaties er bij een inbraak in uw woning kunnen ontstaan!

Voor het schrijven van dit artikel spraken wij met een erkend bedrijf, die gespecialiseerd is in het beveiligen van woningen en bedrijfspanden. Zij helpen consumenten niet alleen bij het vinden van een geschikte beveiliging voor hun woning, maar ook bij de installatie hiervan.

Start met een risicoanalyse en beveiligingsplan

Volgens dit bedrijf is het raadzaam om altijd te beginnen met een risicoanalyse, als u wilt controleren of uw woning inbraakproof is. Bij het maken van een risicoanalyse brengt u de belangrijkste beveiligingsrisico’s binnen uw woning in kaart. Denk bijvoorbeeld aan een deur met verouderde sloten, of een slecht beveiligd raam in de buurt van een plat dak. Dit zijn punten die de kans op een inbraak vergroten en aantonen dat de beveiliging van uw woning verbeterd kan worden.

Op basis van deze risicoanalyse kunt u vervolgens naar passende beveiligingsmogelijkheden zoeken om deze risico’s af te dekken. U zou kunnen kiezen voor het installeren van nieuwe sloten op uw deur, u zou een bewegingssenssensor bij uw raam kunnen hangen, enzovoorts. Een slotenmaker kan u helpen bij het maken van deze risicoanalyse en het opstellen van een bijpassend beveiligingsplan. Slotenmakers zien vaak meer beveiligingsrisico’s dan u zelf al had opgemerkt.

Passende beveiligingscomponenten voor uw woning

Nu u een beveiligingsplan heeft opgesteld kunt u beginnen met de aanschaf van geschikte beveiligingscomponenten. Voor het beveiligen van uw deuren raden slotenmakers u aan om voor driepuntsloten te kiezen, in plaats van voor tweepuntsloten die nu veel gebruikt worden. Deze driepuntsloten hebben een extra contactpunt met de deurpost, waardoor een inbreker meer moeite moet doen om de deur open te breken. Let bij de aanschaf van nieuwe sloten goed op de aanwezigheid van het PKVW-keurmerk. Dit keurmerk toont aan dat de sloten getest en veilig bevonden zijn door de Nationale Politie.

Naast goede sloten doet u er verstandig aan om een alarminstallatie in huis te gebruiken. U kunt dit alarmsysteem geheel naar eigen inzicht samenstellen. Kies bijvoorbeeld voor de combinatie van magneetcontacten op uw deuren, met een bewegingssensor bij uw ramen en een elektronische camera aan uw gevel. Sloten kunnen inbrekers buiten uw woning houden, maar hebben geen effect meer als ze eenmaal in huis zijn. Op dat moment kan het alarmsysteem het van de sloten overnemen. Een alarmsignaal zal inbrekers afschrikken, omdat het de kans vergroot dat zij worden opgemerkt door omwonenden.