Camerabewaking, de ins en outs

Camerabewaking
Het gebruik van camera’s ter beveiliging van je woning of pand is een methode die steeds vaker wordt toegepast. In de bedrijfswereld zijn wordt camerabewaking al geruime tijd ingezet maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer particulieren die deze manier van beveiligen in hun eigen huis toepassen. De voordelen mogen duidelijk zijn. Door camera’s op strategische plaatsen in huis te plaatsen kun je precies zien wat er in de dode hoeken van je huis gebeurt. Bovendien hebben camera’s in je huis een afschrikwekkend effect op inbrekers. Als je zelf nadenkt over camerabewaking voor jou woning, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. In samenwerking met beveiligingsbedrijf IEH hebben we de ins en outs op een rij gezet. Voor persoonlijk beveiligingsadvies raden wij je ook aan contact met hen op te nemen.

Wetgeving

In Nederland hebben we de Wet op bescherming persoonsgegevens. Dat houdt onder andere in dat mensen niet zonder toestemming herkenbaar in beeld mogen komen, bijvoorbeeld op openbare plaatsen. Wanneer je er over denkt om camera’s te installeren bij je eigen woning zal dit minder van toepassing zijn omdat het immers privéterrein betreft. Toch is er een punt in deze wet waar je mee te maken kunt krijgen bij camerabewaking van je eigen terrein. De camerabewaking moet namelijk stoppen bij de voordeur of de ramen. De straat, of galerij wanneer het een appartement betreft, is een openbare ruimte en mag dus niet gefilmd worden.

Kosten

Wat je voor een camerabewakingssysteem betaald is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst geldt, hoe meer camera’s je wilt, des te meer ga je betalen. Een ander belangrijk onderdeel van de prijs is het type camera dat je kiest. Je hebt de keuze uit analoge of IP camera’s. Een IP camera heeft geen directe aansluiting op een computer nodig en kan dus draadloos op verschillende computers worden aangesloten. Een analoge camera heeft dit wel nodig en daardoor is de opnamecapaciteit van een analoge camera beperkt. Wel geeft dit type camera vaak een beter beeld bij slecht licht. Afhankelijk van deze factoren zul je voor een beveiligingssysteem met camera’s tussen de €300 en de €650 betalen voor een systeem met een camera en deze prijzen lopen op tot €900 tot €1300 voor een systeem met 4 camera’s.

Draadloze systemen

De IP camera is net al even genoemd. Een IP camera heeft een eigen IP adres en de beelden kunnen dus vanaf iedere computer worden bekeken. Omdat dit type camera een eigen webserver heeft, zul je deze moeten onderhouden en updaten, iets dat bij een analoog systeem niet nodig is. Draadloze IP camera’s hebben veel potentie omdat je het systeem bijna zonder restricties kunt blijven uitbreiden. Wel zijn deze systemen op dit moment nog behoorlijk duurder dan een conventioneel analoog systeem.